apa khabar...(^._.^)ノ
petang2 cmni mesti lapar kan??? (一。一;;)
kalau ika rajin ika akan wat something untuk minum ptg...
selalunye ika akan wat yg simple2 & cepat je...
of course kena panas2..bru best...
pekena pulak teh 'O' panas, ummpppphhhh~ (*~▽~)
penah makan lempeng kan?? aka pancake m'sia...hehehe
selalunye lempeng guna tepung, air & sedikit garam kan...
ade jugak tambah kelapa parut dlm adunan..ika xberape suka la~
ade jugak tambah kelapa parut dlm adunan..ika xberape suka la~
so, ika wat kelainan sikit untuk lempeng ni...
nak tambah nutrisi dlm lempeng ni walaupun ia hanya makanan biase je...
so, ika masukkan nestum dlm adunan tepung...hehehe
rasenye ganti dgn oat pn sedap...(o⌒.⌒o)
ni pun resepi maen campak2...hehehe
ni resepinye:
Lempeng Nestum
Bahan2:
2 senduk tepung gandum
3 sudu besar nestum@oat
1 sudu kecil garam*
1 sudu kecil gula*
Air
1 sudu besar minyak
*rase dlu adunan tepung..kalo xcukup rase bole tambah lagi..makan lempeng tawar pun xbest kan...*_^
Cara2:
1. Gaul semua bahan kecuali nestum dalam mangkuk.
2. Tuang air sikit demi sikit sambil kacau. Adunan mestila tak terlalu cair & tak terlalu likat.
3. Masukkan nestum. Adunan akan menjadi likat. Kalo terlalu likat, tambah sedikit air lagi.
4. Panaskan minyak dalam kuali.
5. apabila cukup panas, tuang 1 senduk adunan tepung ke dalam kuali. Ratakan dgn menggunakan belakang senduk sehingga menjadi bulatan yg cantik.
6. Masak lempeng selama 2 minit untuk belah lempeng atau hingga lempeng kelihatan keperangan sedikit.
7. Apabila masak, angkat lempeng & hidang di atas piring yg cantik.
8. Sedap dihidang dgn madu ataupun susu pekat...Kalo wat lempeng ni berperasa,bole makan begitu sahaja....siap!!!
Selamat mencuba~
lempeng nestum yg siap untuk dimakan~
(,, ・∀・)ノ゛